keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Sieniretki vol. 2 and Brownies

Viikko sitten kävin äitini, tyttäreni, siskoni ja hänen pikkuisten tyttöjensä kanssa sieniretkellä. Tuloksekkaasti poimittiin jos-vaikka-mitä sieniä valtavat määrät ja mulle retki oli ikäänkuin opetuksen iltatunti sienien maailmaan. Tähän mennessä tunnustan tunnistavani syötävistä sienistä vain kanttarellin ja suppilovahveron ja siskoni opetti minulle tuolla retkellä monta, monta uutta sienilajia. Siispä tästä intoutuneena päätin lauantaina lähteä omin neuvoin sienimetsään. Nytpä keräsin sitten vain ja ainoastaan ns.suolasieniä, ilman väreillessä jännityksestä. Sen verran skeptinen uusi harrastelija kun olen, tarkistin että sienestä tuli valkoista maitiaisnestettä ja jos ei tullut, vinttasin sienen takaisin metsän uumeniin. Okei, tunnustettakoon vielä, että soitin yhden kerran isälleni ja varmistin yhden sienilajikkeen kohdalla että varmasti on syötävä sieni. Jäi nimittäin amatöörimäisesti toi sienikirjakin kotiin...
Näitä edellisenä viikonloppuna siskon oppitunnilla oppimiani sienilajikkeita keräsin: karvarousku, haaparousku, kangasrousku.
Me oltiin n. tunti metsässä ja muovikassit pullisteli sieniä. Nyt niitä on!
Tytär löysi kanttarelleja ja suppilovahveroita. Kanttarellit käytettiin pannulla ja pakastettiin.
Suppilovahverot kuivatettiin ja purkitettiin. Kangassienet liotettiin yön yli, aamulla vaihdoin vielä kerran veden ja annoin liota vielä päivän.
  Ja sitten niitä keitettiin ja keitettiin ja keitettiin....
Sienet suolattiin, purkitettiin ja laitettiin talven varalle säilöön. Siellä sitä herkkua on sitten tarjolla kun tarvis tulee!


Ja minä keitin sieniretki-kahvit ja leivoin Brownies-hyvää...

Tässä vielä kahvitteluhetken suklaaherkun ohje teille ystävät.

Brownies:
12 kpl

100g taloussuklaata
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
100 g margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
½ dl maitoa
(1 pss 70g saksan pähkinöitä rouhittuna)

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää se jäähtyneenä seokseen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita joukkoon halutessasi pähkinätrouhe ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja jauhota vuoka (20 x 30 cm) ja levitä taikina siihen. Paista 175-asteisessa uunissa 25-30 min. Jäähdytä hieman ja nauti vaikka kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa, mmmm. Brownies on hivenen lämpinänä varsinkin jäätelön kanssa aivan taivaallista!
Jos tahdot koko pellillisen, tee kaksinkertainen annos.


 Ja kiitokset mukavasta sieniretkestä seurueelle ja erityiskiitokset siskolle sienituntemuksen lisääntymisestä! Eipä mennyt hukkaan sekään reissu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti