lauantai 17. maaliskuuta 2012

Marjainen Brita-torttu


Tämän kakun tein anopin syntymäpäiville tammikuussa. Muistan hänen toivoneen joskus aikaa sitten Brita-kakkua Boysen-marjoista tai karhunvatukoista. Tammikuussa Boysen-marjojen tai sen paremmin karhunvatukoiden löytyminen oli survival-hommaa ja annoin välittömästi periksi kärsimättömälle luonteelleni ja tein kakun kotimaisista vadelmista ja pensasmustikoista. Hyvin pelitti ja kakku oli mielettömän herkullista. Kakun ihanuus perustuu sen rapeaan pintaan ja mehevään ja suussa sulavaan sisältöön. Anoppi liikuttui kyyneliin kun nostin tämän ihanuuden kahvipöytään. Terveiset anopille, missä päin suomenniemeä tämä pirtsakka punapää tällä hetkellä liikkuukaan :D Ja kiitos ohjeesta opiskelukaveri-ystävälle ja kolleegalleni Helille, jolta ohjeen olen saanut! Tätä kakkua ollaan makusteltu jonain hullunhauskana "saunailtana" Helin opiskelijaboxin vähäisiin neliöihin ahtautuneena ja siitä sitten siirrytty iltaa jatkamaan paikallisiin ravitsemusliikkeisiin, oi niitä aikoja. Siellä saatettiin jorata ihan hirvenä vaikka tätä yzäri-zipaletta discovalojen välkkyessä, aamulla sitten mietittiin mikä kumma siellä päässä välkkyy ja jyskyttää...tosin itse kiskoin (sanan varsinaisessa merkityksessä, bootseihin vihkiytyneet tietävät mistä kenkä puristaa, heh) mieluummin ne bootsit jalkaan ja painuin rokkibaariin joraamaan ja fiilistelemään esimerkiksi tätä klassikkoa . Kiittis kuitenkin kamulle kakku-ohjeesta ja mukavista opiskelu-muistoista!!

Brita-torttu:
n.20 hlö:lle

Pohja:

180g margariinia
1½ dl sokeria
3 munan keltuaista
2½ vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1½ dl maitoa

Marenkitaikina:

3 munanvalkuaista
2½ dl sokeria
1½ tl vaniliinisokeria
1½ pähkinärouhetta

Täyte:
3 dl kuohukermaa
1½ rkl sokeria

Väliin ja kakun päälle esim. 4-5dl marjoja (itse käytin pakastemarjoja), 10-12 kiiwiä viipaleina tai tuoreita mansikoita 1 l.

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin vatkaten joukkoon. Lisää vehnäjauho- ja leivinjauheseos ja maito vuorotellen taikinaan hyvin sekoittaen. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille voidellun leivinpaperin päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen sokeri ja vaniliinisokeri joukkoon. Lisää marenkitaikina ohuelti taikinan päälle. Ripottele pähkinärouhe pinnalle. Paista 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia kauniin kellanruskeaksi.

Leikkaa jäähtynyt levy kahteen osaan ja levitä toiselle puolelle kermavaahtoa ja lado päälle valitsemasi marjat tai hedelmät. Nosta toinen levy päälle ja koristele esim.kermavaahdolla, marjoilla tai hedelmillä haluamallasi tavalla. Tarjoile jääkaappikylmänä.



4 kommenttia:

  1. Tästä tulee mieleen kesä :) nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä melkein tuoksuu nenässä, eikö vaan sinnekin?

      Poista
  2. Lupaatko Jaana, että kenen tahansa anopin sydän sulaa tästä, voipi olla toisilla haastetta...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kakusta voin mennä takuuseen, anopista en :D)

      Poista