sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Vadelma-juustokakkubrownie


Slurps, tämä cheese-cake versio on nyt mun suosikki. Ostin hiihtolomareissulla matkan varrelta ihanan The Hummingbird Bakery:n leivontakirjan ja ohje on tästä kirjasta. Kokeilkaas. Lontoon Portobello Roadilla tuli käytyä tässä samaisessa kahvilassa and believe me, cup cakes are lovely!

Brownie:
200g tummaa suklaata
200g suolatonta voita tai margariinia
250g (n. 4dl) tomusokeria
3 kananmunaa
110g (1,7 dl) vehnäjauhoja

Juustokakku:
400g tuorejuustoa
150g (2,5 dl) tomusokeria
0,5 tl vanilja-aromia
2 kananmunaa

Kermakuorrute:
3 dl kuohukermaa
100g (1.7 dl) tomusokeria
150g (3,5dl) vadelmia sekä ylimääräisiä koristelua varten

33 x 23 x 5 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla vuorattuna

n. 12 annosta

Kuumenna uuni 170 asteiseksi.

Brownie: Sulata suklaa vesihauteessa. Mittaa rasva ja sokeri kulhoon ja vatkaa sekaisin. Lisää munat yksitellen, vatkaa hyvin ja ota joka lisäyksen jälkeen kulhon reunoille jäänyt taikina aines mukaan taikinakaapimella. Vatkaa vähitellen sekaan vehnäjauhot, käännä nopeutta hieman suuremmalle ja vatkaa vielä hetki, niin että taikinasta tulee tasaista. Kaada sula suklaa hitaasti joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaa ja tasoita pinta.

Juustokakku: Mittaa tuorejuusto, tomusokeri ja vanilja-aromi kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin taikinan sekaan ja ota joka lisäyksen jälkeen kulhon reunoille jäänyt taikina aines mukaan taikinakaapimella. Seoksen tulee olla sileää ja kermamaista. Nopeutta tulee lopuksi säätää suuremmalle, jotta seoksesta tulee kevyttä ja ilmavaa, mutta varo vatkaamasta liikaa, jotteivat ainekset ala erottua toisistaan. Levitä seos brownien päälle ja tasoittele pinta. Paista levyä uunissa 30-40 min. tai kunnes juustokakku tuntuu koetettaessa kiinteältä ja on reunoilta hiukan ruskistunut. Keskiosan tulee edelleen olla vaalea. Anna levyn jäähtyä kokonaan, peitä se sitten ja nosta jääkaappiin. Anna olla kylmässä 2 tuntia tai mieluummin yön yli.

Kermakuorrute: Mittaa kerma, sokeri ja vadelmat kulhoon ja vatkaa paksuksi, muttei kovaksi vaahdoksi. Kumoa brownie-levy tarjoiluvadille ja käännä oikein päin. Levitä kermakuorrute tasaisesti levyn päälle ja koristele pinta vadelmilla.


Tapaus ikkunan-pesijä-muija

Se on taas kevät ja aurinko paistaa, silti harmaus peitti olohuoneen. Ei voinut nauttia auringonkilosta, kun piti vetää sälekaihdinta tiiviimmin ikkunan eteen, näkymä oli niin ikävä, niin ikävä et vallan. Tuli pääsiäispyhät ja muija sai kohtauksen. Heräsin siis lauantai-aamuna klo 07.00 (???!!!) ja se iski kuin tykinkuula takaraivoon...tai ainakin raivo-hermoon; nyt pestään ikkunat. Hain välineet ja painuin hommiin. Menin totuttuun tyyliin ulos yläparvekkeelle pesemään olohuoneen ja pojan huoneen ikkunoita ulkopuolelta, sinne puolelle alkaa aurinko porottamaan ensimmäiseksi. Olen ikkunanpesijänä tyyppiä; pesurätti, kuivausrätti ja  ämpärillinen vettä, jossa hieman pesuainetta. Eli hartiavoimin ja mielettömällä raivolla!! Aloitin vasemmalta oikealle ja ehdin kertaalleen sipaista pesurätillä koko ikkunan, kun tajusin että ikkuna veti aivan jäähän!! Jäin pönttönä seisomaan rätti kädessä, muutamaan minuuttiin en varmaan edes hengittänyt. Tai oikeastaan sillä hetkellä tajusin, että hengitys hieman höyrysi?! Aivot raksutti: mitäs nyt tehdään??? Keräsin ensin itsetuntoni rippeet ja sitten ikkunanpesuvärkit ja painuin takaisin sisälle jatkamaan miettimistä. Tajusin nimittäin samalla sekunnilla, että yläkerran partsilta oli mainio näköala naapurin perheen aamukahvipöytään, jossa koko suku tuijotti hämmennyksen vallassa ikkunasta minun touhuja. Sormiakin kylmä kynsitteli, hittolainen! Päästyäni takaisin sisälle tajusin katsoa ulkolämpömittaria, joka näytti -5 astetta pakkasta!! Hyyps! Olen sorttia sattuu ja tapahtuu ja varsinkin tapahtuu, ilman sen kummemmitta suunnittelematta, saatikka ajattelematta. Voi peeveli, milläs nyt sulatetaan ikkuna? Kosanilla? Ähh, siitä vois tulla isompi show naapureille, saattas mennä puurot ja vellit väärään henkoseen. Sen enempää suunnittelematta (jälleen), painelin autotalliin ja nappasin 5 litran kanisterin tuulilasinpesunestettä ja kaadoin laimentamatta ämpäriin. Eikun uusiks, rätti käteen ja ulos. Sen verran oli hermopinne pinkeellä ja ehkä verenpainekin jo aavistuksen koholla, että johan läks ikkunat kirkastumaan. Ja niin kivasti suli ikkuna ja puhdasta tuli. Kertaakaan en katsonut taakseni, oliko minulla yleisöä vaiko ei. Jatkoin samalla vimmalla loputkin ikkunat, jotka pesin hieman laimennetulla lasinpesunesteen versiolla ja voin suositella muillekin hätähousuille lämpimästi! Kyllä nyt kelpaa auringon sisään paistella, niin on kirkasta et ihan häikii :D
Ja tiedättekö mikä on arjen runsaudensarvi? Se on toi meidän pyykkikori. Juuri kun olet sen tyhjäks saanut ja selkäs käännät, on se taas täynnä hieman dunkkaisia ja tahraisia vaatekappaleita, ai et mie sanon......eikun pyykkivuorta valloittamaan.
Mukavaa viikkoa kaikille arjen sankareille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti