lauantai 22. lokakuuta 2011

Käpy-kakku (gluteiiniton)


Käpy-kakku 25-30 hlö:lle

Tämä kakku onnistui niin hyvin, että joudun perumaan puheeni siitä ettenkö muka pitäisi Käpy-kakusta! Tää oli oikeesti loistavan hyvää.

Tallin yhteis-synttäreille tilattiin "kohtuullisen suuri" Käpy-kakku. Ensin ajattelin, kääk, en osaa! Ryhdyin kuitenkin etsimään vinkkejä netin kautta ja totean, että melko huonosti on saatavilla niitä hyviä vinkkejä. Kaikissa oli jotain erikoista tai ne tuntuivat liian hankalilta tai sitten olivat sitä "liian imelä"-osastoa. Eipä sitten muu auttanut kuin puolittaisten ohjeiden kanssa Jaanan kokeilevaan keittiöön.

Koska en ole koskaan ollut Käpy-kakun ystävä sen liiallisen makeuden takia, päätin hieman tuunata sitä ja ohjeissa neuvotun mansikkahillon sijaan käytin sokeroimatonta mansikkasurvosta. Voin kertoa, että TOIMII!!!

Kokeilu- ja makusteluversio (alla olevat 2 kuvaa) oli n. 10-12 hlö:lle.



Käpykakku:
(10-12 hlö)

Pohja:
5 munan gluteiiniton kääretorttulevy, ohje löytyy täältä

(isoon kakkuun tein 3 kpl näitä isoja kääretorttupohjia)

Täyte: Mokkakreemi

Sopii muuten erinomaisen hyvin täytekakun täytteeksi!

Ohjeen löysin täältä:
Kotikokki.net
ja tässä siitä tuunaamani versio:


1 dl sokeria

1½ dl keitettyä vahvaa kahvia

1½ tl perunajauhoja

150 g voita

+ survottuja sokeroimattomia mansikoita

(isoon kakkuun tein kolminkertaisen määrän mokkakreemiä ja se oli sopiva annos, riitti hyvin vielä kakun päällekin marsipaanin alle)

Kostutus:

2½ dl vettä

25 g sokeria

rommiaromia n. 1-2 tl maun mukaan


Kuorrutus:

Tummanruskeaa sokerimassaa/marsipaania

Itse värjäsin marsipaanimassan Vanhoutenin kaakaojauheella, pienempään kakkuun meni 2 pötköä,

isompaan meni 3 marsipaanipötköä.

Viimeistelyyn:

tomusokeria



Valmista täytettä varten mokkakreemi. Ota voi pehmenemään ajoissa huoneenlämpöön. Mittaa kattilaan sokeri, jäähdytetty kahvi sekä perunajauhot. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Anna kiisselin jäähtyä. Vatkaa voi vaahdoksi ja lisää jäähtynyttä kiisseliä sen sekaan varovasti pienissä erissä. Vatkaa samalla hyvin. Valmiin täytteen pitäisi olla sileää ja tasaista.

Kostutuslientä varten kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Jäähdytä ja mausta sen jälkeen rommiaromilla. Kostutuslientä jäi yli pientä kakkua tehdessä mutta isoon kakkuun tämä määrä oli juuri sopiva.

Leikkaa kävyn muotoinen malli (alin kerros on isoin) leivinpaperista ja sen jälkeen leivinpaperi-sapluunan avulla kääretorttupohjasta. Kostuta alin pohja rommi-sokerivedellä. Levitä pohjan päälle mansikkasurvosta ja reilu kerros mokkakreemiä.

Pienennä leivinpaperisapluunaa aina kerros kerrokselta n. 1 cm:n verran reunoista ja toimi kuten edellä, joka väliin kostutus, mansikkasurvos ja mokkakreemi. Käytä kaikki kääretorttupohjan reunapalasetkin hyödyksi, ei haittaa, kunhan kakku näyttää jotakuinkin kävynmalliselta.

Kun olet saanut kakun koottua, sivele kakun reunat lopulla mokkakreemillä. Kauli marsipaanit isoksi levyksi ja aseta kakun päälle. Voit käyttää asetuksessa apuna esim.kaulinta. Painele marsipaani tasaisesti kakun pintaa myöden ja leikkaa ylimääräinen marsipaani pois veitsellä. Leikkaa lopuksi saksilla kävyn suomut ja viimeistele kakku siivilöimällä päälle tomusokeria.





Erittäin hyvä ja mehevän säilyvä kakku, maku vaan paranee seuraavaksi päiväksi. Toivottavasti tuunaus ei pilannut vanhan liiton Käpy-kakku fanien syntymäpäiväjuhlintaa, tämä ei ole niin makea kuin konditorioista ja kaupoista saatavat versiot mutta juuri siksi kokeilemisen arvoinen!! Käpy-kakku saattoi jopa nousta yhdeksi mun suosikkikakuista, kiitos pienen mutta toimivan tuunauksen :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti