lauantai 6. elokuuta 2011

Tapaus pensasmustikka

I`m in love. Olen nimittäin hurahtanut mustikoihin ja erityisesti tähän city-ihmisen mustikka-taivaaseen. Kävimme siskon ja tyttäreni kanssa eilen illalla keräämässä pensasmustikkaa paikalliselta tilalta. Paikalla oltiin n. tunti ja kymmenen litran ämpärit olivat täynnä. Peukalonpään kokoisia marjoja, joita on mukava poimia vaikka istualtaan. Pensaat ovat n. puolen metrin korkuisia ja aivan järjettömän täynnä marjoja. Pensaat on istutettu siisteihin riveihin ja väleissä on helppo kulkea, minulla oli jalassa varvastossut. Ei itikoita, eikä hirvikärpäsiä! Tilan opas näytti paikan mistä mihin olisi sopivaa kerätä ja tuskin pääsimme puoleen väliin tavoitteesta kun ämpärit oli jo täynnä. Marjaa on, voin kertoa. Tilan opas sanoi, että keruu aikaa on vielä n. pari viikkoa, minä NIIN suosittelen tätä! Yritin löytää linkkiä tilalle, mutta netistä ei löytynyt. Puhelin numeron saa minulta halutessaan vaikka s.postitse. Tällä kyseisellä tilalla pensasmustikoiden kilohinta itsepoimien oli 6 euroa/kg. Saattaa tuntua kalliilta, mutta itselläni on metsämarjat jo kerättynä pakkasessa ja näitä halusin leivontaan metsämarjojen lisäksi. Toisaalta monikaan ei halua mennä metsään juuri noiden ötököiden takia, tässä oiva vaihtoehto saada vitamiinit talven varalle. Minun mielestäni mikään ei voita kunnon metsäretkeä eväineen mutta tämän helpommaksi ei enää mustikassa käyminen voi tulla.


Marja on isompi kuin metsämustikka, kiinteä, eikä pakkasesta sulatettaessakaan "lössähdä". Sopii hyvin leivontaan ja jälkiruokiin tai ihan vaan naposteltavaksi sellaisenaan. Marja on sisältä vaalea ja tämä meidän keräämä Aino-laji on erityisen makea ja mehevä lajike.

Aamupalaksi oli sitten, mitäpä muutakaan kuin mustikkaa.
Löysin kaupasta parta-äijä jogurttia (eli turkkilainen/kreikkalainen maustamaton jogurtti) etsiessäni Grego-jogurttia ja se jos joku toi mieleen Kreikassa, Santorinin saarella viettämäni kesän. Aah, siellä tätä nautittiin aamupalaksi, välipalaksi ja jälkiruoaksi jne. Tosin siellä sekaan laitettiin tuoreita ja mehukkaita hedelmiä;  nektariinejä, persikoita, viinirypäleitä ja paljon juoksevaa hunajaa. Ihanaa ja raikasta.
Grego-jogurtti on sokeroitu maustamaton jogurtti, parta-äijä jogurttiin voi halutessaan lisätä hieman esim. Intiaanisokeria makua antamaan. Intiaanisokeria saa luontaistuotekaupoista.

Tämä ohje menee näin:

Maukas aamupala/välipala/jälkiruoka:

2 dl kreikkalaista maustamatonta jogurttia
n. 1 dl pensasmustikoita
päälle juoksevaa hunajaa reilusti

Maustamattoman jogurtin sekaan voi lisätä mitä tahansa marjaa tai hedelmää ja hunajan voi halutessaan jättää pois, lisää vain Intiaanisokeria tai vaikka vaniljasokeria. On nimittäin helppo ja maistuva jälkiruoka vinkki!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti