sunnuntai 26. elokuuta 2012

Cherry Pie


Mie sain ystävältäni kirsikoita ja heti mulle tuli mieleen visio Aku Ankka-lehdestä. Verkkokalvoille piirtyy kuva Mummo Ankan paistamasta piiraasta, joka on ikkunalaudalla jäähtymässä ja Mummon hompsantuusainen, lievästi ylipainoinen renki Hansu käy sen siitä näppärin tahma-sormin popsimassa suihinsa ja saa Kaino-Vienolta kyytiä ja huutia oikein mummon kädestä ja luudasta! Mummo Ankka rules!

Toinen mielikuva Cherry Pie:sta liittyy 50-luvun Diner`s ravintoloihin, joissa tarjoillaan loistavaa ruokaa ja erityisen runsaita aamiaisia paksuine ja valtavan suurine pannukakkupinoineen, jotka valuvat makeaa vaahterasiirappia, nam! Mielikuva liittyy omaan nuoruuteeni ja siihen aikaiseen ihannemaailmaani Amerikan yhdysvaltoihin, jossa ajellaan vanhoilla 50-luvun autoilla ja pukeudutaan Polka-Dot kuosisiin hameisiin ja hengaillaan hampurilaisbaareissa juoden Coca-Colaa. Tai katsellaan elokuvia ulkoilmateattereissa autoissa istuen, syödään paljon pop-cornia ja kuunnellaan radiosta 50-luvun musaa. Ilmassa tuoksuu Brylcreem, jolla poijjaat väänsivät ducktailia takatukkaan ja Dubble Bubble....mun "purukumimaailma" on kuin suoraan Happy Days-sarjasta! Muistattehan....."(H)eyyyy!"

Okei, no Amerikkaan en ole vielä päässyt mutta mielikuvissa olen siellä tuona aikana asunut. Ajattelin nuorempana, et olen syntynyt väärään aikakauteen. Mielikuvissa istuin iltaisin Dinerissa popsimassa hampurilaisia kavereiden kanssa, jukeboxin soittaessa meille Eddie Cochranin, Chuck Berryn ja Boddy Hollyn uusimpia hittejä. No eipä toi mielikuva ole mun mielessä vanhentunut pätkääkään, toimii edelleen! Sinne Amerikkaan menen vielä, someday!

Nyt siihen piiraaseen, mun versio tulee tässä. Tämä oli todella hyvää ja mehukasta. Kannattaa kokeilla. Ohje on netistä ja sovellettu kahdesta eri ohjeesta, joista toinen oli Gordon Ramsayn.



Cherry Pie:

        Taikina:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl sitruunamehua

Täyte:
1 l kirsikoita
1 dl hillosokeria
20g voita kuutioina

Valmista ensin taikina. Vatkaa voi ja sokeri, lisää muna ja jauhot vähän kerrallaan. Sekoita taikinaa, kunnes se on tasaista. Lisää lopuksi sitruunamehu. Alusta taikina jauhotetulla työtasolla kevyesti ja kauli taikina kiekoksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
Ota 1/3 taikinasta sivuun. Kauli isompi taikinapala ohueksi kiekoksi ja vuoraa sillä voideltu piirakkavuoka (24-26 cm irtopohja vuoka, tavallinen vuoka sopii myös mainiosti, itse halusin tehdä tämän irrallisena piiraana).Laita piirakkapohja jääkaappiin 30 minuutiksi.
Kuumenna uuni 220 asteeseen. Huuhtele kirsikat. Poista kivet halkaisemalla kirsikat kahtia. Sekoita kirsikanpuolikkaat ja hillosokeri erillisessä kulhossa. Levitä kirsikat piirakkapohjan päälle ja ripottele päälle voikuutiot.
Kauli jäljellä oleva taikinapala pitkiksi 1 cm:n levyisiksi suikaleiksi, ja tee niistä ristikko piirakan päälle. Voitele piirakka kananmunalla ja sirottele päälle vielä vähän sokeria.
Paista piirakkaa kuumassa uunissa n. 10 minuuttia ja alenna lämpötila n. 175 asteeseen. Anna piirakan paistua vielä n. 20-30 minuuttia.
Nautitaan vanhan ajan vaniljajäätelön kanssa.



2 kommenttia:

  1. Oi, mummo ankan piiraat näytti aina muhevilta. Siun piirakka ei lautasella kauan viipymisen. Kirsikat <3 nami nami

    VastaaPoista
  2. Mummo Ankan veroista kokkia ja leipuria ei olekaan...
    Ite en ole ollut mikään kirsikoiden ylin ystävä mutta tämä pie osoitti niiden olevan maineensa veroisia, todella mehukas ja maukas Cherry Pie!

    VastaaPoista